Nederlands grootste jazzfestival: North Sea Jazz

Microfoon op het podiumJazzliefhebbers in binnen- en buitenland kijken er al maanden naar uit: het grootste jazzfeest van Nederland. Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 juli was Ahoy’ Rotterdam het decor van het North Sea Jazz festival 2012. De line-up was ook voor deze 37e editie van het festival fantastisch te noemen: Lenny Kravitz, John Hiatt, Van Morrison, Caro Emerald, Kyteman met zijn orkest, Rufus Wainright, Trijntje Oosterhuis en talloze andere bekende en minder bekende namen. Zo werd opkomende Britse soulzanger Michael Kiwanuka door kenners getipt als de must-see van het festival.

Rita Reys, onze vaderlandse jazzlegende was één van de speciale gasten op North Sea Jazz. Het gerucht ging de ronde dat ze met haar optreden op het festival een punt zou zetten achter haar lange carrière. “Europe’s First Lady of Jazz” wordt dit jaar 88 jaar en stond al negentien keer eerder op het festival. Gelukkig ontkrachtte ze zelf het gerucht over een op handen zijnd afscheid:

“Natuurlijk doe ik het wat rustiger aan, maar dat zingen, daar ben ik veel te gek op. We traden afgelopen weekend nog op in Rotterdam, het stortregende, maar de mensen waren door het dolle. Als ik zoiets zie, nou, dan stop ik echt niet hoor.”

Artist In Residence was dit jaar saxofonist Joshua Redman, één van de meest gewaardeerde en charismatische muzikanten die in de jaren ’90 de voorhoede vormden van de akoestische jazz, samen met leeftijdsgenoten als Branford Marsalis en Roy Hargrove. Redman is inmiddels uitgegroeid tot een publiekslieveling. Tijdens North Sea Jazz was hij te bewonderen in een gastoptreden met het Metropole Orkest en in twee bijzondere optredens met James Farm en The Bad Plus.

Met het North Sea Jazz festival in de startblokken, is ‘North Sea Round Town’ van start gegaan. Op bijzondere plekken overal in Rotterdam werden (veelal gratis) concerten georganiseerd: in huiskamers, musea, café’s en metrostations. Het festival rond het festival had dit jaar een Surinaams tintje.

Volgend jaar zal het festival van 12 t/m 14 juli 2013 plaats vinden. De kaartverkoop is nog niet van start gegaan, maar hou de officiële website van het festival in de gaten, daar vindt u alle informatie. Maar wees er dan snel bij. Kijk op www.northseajazz.nl en bestel eenvoudig online met uw credit card. Het festival begint vrijdag en zaterdag om 16.30 uur en zondag om 14.30 uur en duurt dagelijks tot in de kleine uurtjes. Resultaten uit het verleden bieden niet altijd garantie voor de toekomst, maar toch kunnen we aannemen dat North Sea Jazz ook volgend jaar wederom een jazzfeest van niveau wordt dat u niet wil missen.

Foto: carlos castilla – FotoliaGerelateerde artikelen: